Meer mogelijkheden erfenis weigeren nodig

Meer mogelijkheden erfenis weigeren nodig

Er moet een maatschappelijk debat komen over het erfrecht. Dat zegt hoogleraar successierecht Bernard Schols van de Radbout Universiteit in Nijmegen in het radioprogramma BNR Juridische zaken. Schols wil dat er meer mogelijkheden komen om een erfenis te aanvaarden zonder de schulden over te nemen.

Volgens Schols zorgt de crisis er voor dat in een erfenis steeds vaker een substantiële schuld zit, zoals een hypotheek die niet meer helemaal afbetaald kan worden met het geërfde huis. Ook Luciënne van der Geld van NetwerkNotarissen zei op BNR dat de erfgenamen beter beschermd moeten worden tegen de schulden van de overledene. Zij heeft onlangs een adviesrapport geschreven voor staatssecretaris Teeven van Justitie. Volgens haar staat Teeven open voor aanpassingen van het erfrecht. Maar volgens Schols is dat niet voldoende. Het erfrecht moet op meer punten worden aangepast; “Het belangrijkste is dat het erfrecht op de agenda staat”.

Mystiek

Volgens Schols beseffen veel mensen niet wat er allemaal komt kijken bij het aanvaarden van een erfenis. ‘Erfrecht was tot nu toe mystiek, achter gesloten deuren. Het erfrecht moet nu op straat komen”. Dat is de grote winst van het rapport ‘Erven zonder financiële zorgen’ . Volgens ven der Geld is het wel belangrijk dat notarissen beter uit leggen wat de gevolgen van een testament zijn; “Maar notarissen kunnen niet iedere Nederlander bereiken. Daarom hebben wij dit onderwerp aangezwengeld”.