Wat je moet weten over erfrecht

Wat je moet weten over erfrecht

Alles wat je over erfrecht moet weten

Als een familielid sterft, heb je als nabestaande veel werk te doen. Je moet abonnementen en lidmaatschappen opzeggen en instanties als pensioenfondsen op de hoogte stellen. De woning moet leeggeruimd worden, en de inboedel moet worden verdeeld. Een eigen huis moet in de verkoop. Je gaat je bezig houden met dingen waar je vaak weinig ervaring mee hebt, en dat terwijl je ook nog eens erg verdrietig bent.

Bij een sterfgeval word je ongewild geconfronteerd met erfrecht. Zonder dat je erom hebt gevraagd en soms zelfs zonder dat je het weet, kun je erfgenaam zijn. Je wordt dan verantwoordelijk voor de bezittingen en schulden van de overledene. En dat brengt een veel regelwerk met zich mee.

Erfrecht is bovendien een zaak vol emoties. Er bestaat geen recht waarbij zoveel moeilijkheden en conflicten ontstaan. We worden niet graag geconfronteerd met de dood. En door het verdriet reageren we anders dan normaal, en begrijpen we elkaar ook niet altijd even goed. Bovendien veranderen mensen soms als er veel geld te verdelen valt. Een erfenis brengt lang niet altijd het beste in mensen boven.

Wat moet je regelen als erfgenaam?

De belastingaangiften moeten worden gedaan. En misschien is er een bedrijf dat met hulp van de accountant moet worden gestaakt, verkocht of worden voortgezet. Een erfenis van een rijke oom is natuurlijk welkom maar wat te doen met een erfenis die uit schulden bestaat ?

Ook de bankzaken moeten worden geregeld. Om dat te kunnen heb je vaak een verklaring van erfrecht nodig, en daarvoor moet je weer naar de notaris.
Als er door de overledene een testament is gemaakt, vindt de vererving volgens het testament plaats. Maar hoe weet je of er een testament is en wat er in staat ?
Het is een hele klus.

TIP ! Als er geen testament is wordt de erfenis volgens de wet verdeeld, maar alle erfgenamen moeten het wel eens zijn, voordat de erfenis verdeeld kan worden. En het is niet altijd gemakkelijk om het eens te worden. Soms zijn de onderlinge verhoudingen nooit goed geweest, of zijn er tijdens de afhandeling van de erfenis irritaties ontstaan. Dan kan mediation een oplossing zijn.